naamdar.com

 

به سلامتی خانواده شما مثل سلامتی خانواده خودمان اهمیت می دهیم

تست IGRA برای دانشجویان

انجام آزمایش خونی سل برای دانشجویان

برای کسب اقامت دانشجویی برای کشورهای مختلف از جمله کشور آمریکا بررسی از نظر ابتلا به بیماری سل الزامی است. اگر چه برای تشخیص بیماری سل روش های مختلفی وجود دارد اما روشی که توسط سفارت آمریکا پذیرفته می شود انجام آزمایش کوآنتی فرون یا IGRA است که بر روی ادامه مطلب  نمونه خون انجام می گیرد. آزمایشگاه نامدار بعنوان اولین آزمایشگاهی که این آزمایش را در ایران راه اندازی کرده است هر روز پذیرای تعداد زیادی از دانشجویان است. ضمن آرزوی موفقیت برای همه دانشجویان در هر جای دنیا که هستند به اطلاع می رساند که برای انجام این آزمایش نیاز به ناشتایی نیست و نمونه گیری برای انجام آزمایش روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 7 صبح تا 7 بعد از ظهر و روزهای پنج شنبه از ساعت 7 صبح تا 2 بعد از ظهر انجام می گیرد. برای انجام آزمایش نیاز به آمادگی خاصی نیست.

انجام تست لپتین در آزمایشگاه

هورمون لپتین ساختمانی پپتیدی داشته که بسیار شبیه به ساختمان اینترلوکین 2 می باشد. این هورمون به دنبال بیان ژن ob از بافت چربی ترشح می شود. این هورمون بر روی ادامه مطلب عضلات ، کبد ، جزایر پانکراس ، مونوسیت ،لنفوسیت ، تخمدان ، جفت و بیضه ها گیرنده داشته اما بیشترین تعداد گیرنده آن بر روی سلول های سیستم عصبی مرکزی است. هر چقدر میزان بافت چربی در بدن بیشتر باشد سطح این هورمون نیز در خون بالاتر است لذا غلظت لپتین در خون زنان به طور فیزیولوژیک از خون مردان بالاتر می باشد. با کاهش وزن و کم شدن حجم سلول های چربی از میزان این هورمون در خون کاسته می شود. با اینکه سطح هورمون لپتین در خون افراد چاق بالاست ، اما اکثر این افراد با گذشت زمان دچار اختلال در گیرنده لپتین و در نتیجه مقاومت به لپتین می شوند. به همین دلیل لپتین در این افراد نمی تواند بسیاری از اعمال خود را انجام دهد.

از جمله اعمال لپتین در بدن می توان به نکات زیر اشاره نمود:

1-اثر بر اشتها:

لپتین به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر روی مرکز سیری اثر گذاشته و سبب مهار دریافت غذا می شود. از آنجا که هورمون لپتین دارای گیرنده در سلول های مرکز سیری در هیپوتالاموس است، به دنبال ترشح آن ، این مرکز تحریک شده و فرد احساس سیری می کند. یکی از عوامل محرک در ترشح لپتین ، هورمون انسولین است به طوری که به دنبال خوردن غذا به ویژه مواد غذایی کربوهیدراتی و پروتئینی ، هورمون انسولین ترشح شده و به دنبال آن هورمون لپتین از بافت چربی آزاد می گردد. لذا هورمون انسولین با اثری که بر روی لپتین دارد در دریافت بلند مدت غذا نقش به سزایی ایفا می کند.اثر غیرمستقیم این هورمون بر روی اشتها ، تاثیر آن بر تحریک آزاد شدن  فاکتور آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRF ) می باشد. CRF دارای گیرنده در سلول های مرکز سیری در هیپوتالاموس بوده که با تحریک آنها سبب القا حس سیری در فرد می شود.

به دنبال ترشح هورمون لپتین تولید یکی از عوامل افزایش دهنده اشتها یعنی نوروپپتید Y به شدت مهار می شود.با اینکه به نظر می رسد در افراد چاق به دلیل بالا بودن سطح لپتین باید مدام حس سیری پدیدار گردد اما دیده شده است که در این افراد نه تنها گیرنده های لپتین در هیپوتالاموس اختلال دارند بلکه این هورمون نمی تواند به راحتی از سد خونی مغزی عبور کند لذا یکی از علل پرخوری  در افراد چاق همین مساله می باشد.

2-اثر بر فیزیولوژی بارداری و رشد جنین:

هورمون لپتین می تواند نقش موثری در کاشت جنین در آندومتریوم جنین در دوران بارداری داشته باشد. در نتیجه وجود تعداد زیادی گیرنده لپتین در رحم می تواند حاکی از عمل لپتین در بلوغ و عملکرد تخمک و در نهایت توده سلولی ناشی از لقاح باشد. شایان ذکر است که بعد از لانه گزینی جنین در رحم ، تروفوبلاست و در نهایت جفت ، قادر به تولید و ترشح لپتین می شوند.

ذکر این نکته ضروری است که بالا بودن سطح لپتین در خون مادران باردار که عمدتا در زنان چاق دیده می شود      می تواند مقدمه ای برای شروع پراکلامسی یا مسمومیت دوران بارداری باشد. به همین دلیل  بروز مسمومیت بارداری و حتی سقط جنین در زنان باردار چاق بالاتر از سایر زنان باردار است. در دوران شیردهی نیز غدد شیری قادر به ساختن لپتین و ترشح آن به شیر بوده که البته عملکرد لپتین در این مورد شناخته شده نمی باشد.

3-اثر بر استخوان:

هورمون لپتین نقش ویژه ای در میزان توده استخوانی دارد به طوری که از استئوبلاست ها نیز تولید شده ، اثرات اتوکرین داشته و از مرگ زودرس استئوبلاست ها به شدت جلوگیری می کند شایان ذکر است که استئوبلاست ها سلول های استخوانی بوده که مانع از جذب املاح از استخوان و در نتیجه پوکی استخوان می شوند. شاید تنها مزیت چاقی این است که افراد چاق به دلیل دارا بودن مقادیر بیشتر هورمون لپتین کمتر به پوکی استخوان مبتلا می شوند!!.

4-اثر بر عملکرد سیستم ایمنی:

این هورمون بر روی برخی از سلول های سیستم ایمنی نظیر T لنفوسیت ها و سلول های کشنده طبیعی گیرنده داشته به علاوه اینکه تولید و تکثیر سلول های ایمنی نیز وابسته به حضور این هورمون در بدن است. متاسفانه به دلیل اختلال در عملکرد این هورمون در بدن افراد چاق ، عملکرد سیستم ایمنی در این افراد با مشکل روبه روست که همین امر منجر به بروز بیشتر عفونت و التهاب در بدن افراد چاق می شود.

5-اثر بر بلوغ و رشد قدی:

بعد از دوران کودکی و در آغاز بلوغ ترشح لپتین در بدن اتفاق می افتد این مساله سبب ترشح هورمون GnRH از هیپوتالاموس و به دنبال آن ترشح LH و FSH از هیپوفیز می شود. حضور دو هورمون اخیر در خون سبب تحریک ترشح هورمون های جنسی از غدد جنسی شده که این مساله بلوغ را به همراه دارد. با آغاز بلوغ معمولا صفحات رشد استخوانی بسته می شوند لذا چنانچه مثلا به دنبال چاقی ترشح لپتین در کودکان و نوجوانان زودتر اتفاق بیفتد ، بلوغ زودرس و در نتیجه کوتاه قدی را شاهد خواهیم بود. لذا یکی از پیامدهای چاقی در کودکان ، ابتلا به کوتاه قدی می باشد.البته ذکر این نکته ضروری است که بیان ژن آنزیم آروماتاز که نقش عمده در سنتز هورمون های جنسی دارد نیز وابسته به حضور هورمون لپتین در خون است.

6-اثر بر عملکرد گیرنده انسولین:

بالا بودن سطح این هورمون در بدن سبب اختلال در عملکرد گیرنده انسولین خواهد شد به طوری که حتی اگر انسولین کافی نیز در بدن تولید شود ، نمیتواند کار خود را در جهت ورود قند به سلول انجام دهد لذا از علل مهم چاقی که می تواند زمینه را برای ابتلا به دیابت نوع 2 فراهم کند همین موضوع می باشد. به همین دلیل به افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود وزن خود را کم کرده و از این طریق مقاومت به انسولین در بدن را کاهش دهند.

اندازه گیری لپتین در آزمایشگاه نامدار بصورت هفتگی انجام می گیرد.

میترا زراتی

دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه

دانشگاه علوم پزشکی تهران

منابع:

Krause's Food & the Nutrition Care Process, 13th Edition

Modern nutrition in health and disease 11th Edition"

خونگیری تخصصی از نوزادان

با توجه باینکه کودکان و نوزادان بخش قابل توجهی از مراجعین آزمایشگاه نامدار را تشکیل می دهند، مدیران آزمایشگاه جهت آسایش روحی و جسمی نورچشمی های شما تمهیدات ویژه ای را تدارک دیده اند تا نمونه گیری از فرزندان دلبندمان در فضایی بدور از استرس  و با آرامش خاطر ادامه مطلب انجام گیرد. نمونه گیرهای  حرفه ای که مخصوصا برای همین منظور آموزش دیده اند تجربه خونگیری را از یک کابوس به یک تجربه عادی روزمره برای کودکان دلبندمان تبدیل می کنند. افتخار می کنیم که تقریبا همه کودکانی که به آزمایشگاه مراجعه می کنند به هنگام ترک آزمایشگاه تمایل خود را به حضور مجدد در آزمایشگاه اعلام می کنند.  

انجام تست NMO در آزمایشگاه

بيماري نوروميليت اپتيكا (NMO ) بيماري است كه سال ها به عنوان نوع خاصي از بيماري مالتيپل اسكلروزيز معرفي و تشخيص داده مي شد اما اخيرا" اين بيماري به صورت مستقل شناسايي مي شود و عوارض و مشكلات مختص ادامه مطلب را دارد. بنابراين براي تشخيص آن نيز از يك روش خاص استفاده مي شود كه طي آن حضور يك نوع آنتي بادي خاص دبه خود ر بدن فرد بررسي مي شود. چنانچه آنتي بادي وجود داشته باشد و با اطلاعات باليني فرد مطابقت داشته باشد مي توان به طور حتم فرد را مبتلا به بيماري نوروميليت اپتيكا يا NMO دانست. آزمايشگاه تشخيص طبي نامدار نيز براي كمك به تشخيص زود هنگام اين بيماري امكانات انجام آزمايش NMO را فراهم آورده است. پزشكان و مراجعه كنندگان به آزمايشگاه نامدار مي توانند طي سه روز نتيجه ي آزمايش NMO را دريافت كنند.

Main Menu

  • دریافت جواب آزمایش
  • صفحه اصلی
  • آمادگی برای آزمایش
  • آزمایش ها و بیماری ها
  • تازه های علمی
    • راهنمای تغذیه
    • تازه های پزشکی
  • پیشنهاد همکاری
    • پژوهشگران
    • پزشکان
    • درخواست استخدام
    • درخواست کارآموزی
    • طب کار
  • بخش های آزمایشگاه
فیلترها
لیست مطالب در مجموعه پزشکان و پرسنل آزمایشگاه
عنوان نویسنده کلیک ها
دکتر عیسی صالحی نوشته شده توسط دکتر عیسی صالحی کلیک ها: 8678
  • صفحه اصلی
  • تماس با ما
 

تهران - یوسف آباد- خیابان فتحی شقاقی غربی-  بین میدان سلماس و خیایان کاج - شماره 118

 88638765 - 88638760 - 88631986 - 88638259 - 88638714      Info@naamdar.com

 

Web Analytics