ارتباط مشخصی بین وجود نوعی باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری(H.pylori ) و میزان بالای HbA1c دیده شده است. HbA1c بیومارکری است که برای اندازه گیری سطح قند خون افراد دیابتی مورد استفاده قرار می گیرد. در افرادی که میزان BMI ( body mass index ) بالاتری دارند، این ارتباط به صورت شدید تری مشاهده شد. محققان دانشکده ی پزشکی دانشگاه نیویورک یافته های خود را در مجله ی journal of Infectious Diseases چاپ کردند.

این محققان توضیح می دهند که اگرچه مطالعات گذشته به اثرات حضور H.pylori بر روی دیابت پرداخته اند، مطالعه ی اخیر تنها مطالعه ای است که تاثیر باکتری را بر HbA1c بررسی کرده است. دکتر Yu Chen می گوید:

" شیوع چاقی و دیابت به سرعت رو به پیشرفت است، بنابراین هرچه ما در مورد عواملی بدانیم که بر روی این بیماری ها تاثیر می گذارند شانس بیشتری برای برداشتن قدم های مثبت در راه درمان آنها داریم".

این مطالعه تنها تاثیر H.pylori را بر بیومارکرهای دیابت آشکار نکرده است بلکه این مساله را هم مطرح کرده است که بیماران چاق و دارای افزایش وزن، بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند. این یافته احتمالا" معیارهای تصمیم گیری برای درمان دیابت را تغییر خواهد داد.

تقریبا" 3.8 میلیون نفر سالانه به دلیل ابتلا به دیابت نوع 2 جان خود را از دست می دهند.

دکتر Martin J Blaser به همراه دکتر Chen اطلاعاتی را از NHANES III و NHANES 1999-200 جمع آوری کردند تا مشاهده کنند که آیا ارتباطی بین سطح HbA1c و H.pylori وجود دارد یا خیر؟( NHANES پرسش نامه های ملی سلامت و تغذیه می باشند).

دکتر Blaser، استاد طب داخلی و میکروبیولوژی که در حدود دو دهه بر روی باکتری ها مطالعه کرده است، می گوید:

" چاقی یک عامل خطر برای دیابت است و مشخص شده است که BMI بالا با میزان بالای HbA1c ارتباط دارد. به طور جداگانه، حضور H.pylori با افزایش میزان HbA1c در ارتباط است. ما فرض کردیم که داشتن BMI بالا و حضور H.pylori اثرات سینرژیستیک خواهد داشت، و میزان HbA1c از مجموع تاثیرات هر کدام از این عوامل خطر به تنهایی بیشترخواهد بود. ما می دانیم که این مساله درست است."

H.pylori در دیواره ی پوشاننده ی معده قرار می گیرد و می تواند برای سالهای زیادی در آنجا باقی بماند. بیشتر مردم باکتری را قبل از ده سالگی کسب می کنند. روش اصلی انتقال، بین خانواده ها است.

دکتر Blaser ،در مطالعات قبلی، اثبات کرده بود که ارتباط بین حضور هلیکوباتر پیلوری و سرطان روده و معده وجود دارد. مشاهده شده بود که ژنی به نام cagA در ویرولانس باکتری نقش عمده ای را ایفا می کنند.

به نظر محققان H.pylori بر میزان دو هورمون مرتبط با قند خون تاثیر می گذارد. آنها افزودند که شاید بتوان در برخی بیماران دیابتی با مصرف آنتی بیوتیک ها باکتری را حذف نمود.

همچنین اضافه کردند که مطالعات در آینده برای پی بردن به تاثیرات H.pylori در گروه های سنی مختلف و چگونگی ایجاد ارتباط بین میزان چاقی و این باکتری لازم است. همچنین تحقیقاتی بایستی انجام شود تا فواید حذف باکتری مشخص شود.

دکتر Chen گفت: " چنانچه مطالعات آینده نتایج ما را تایید کنند، آزمایش حضور H.pylori در افراد درمعرض خطر به ابتلا ی دیابت سودمند خواهد بود."

منبع : www.medicalnewstoday.com